Onze activiteiten

Van noodhulp naar structureel partnerschap


Er is een fundamenteel onderscheid tussen “noodhulp”, “ontwikkelingshulp”, “ontwikkelingssamenwerking” en wat wij tenslotte graag “structureel partnerschap” noemen. De verschillen vormen zelfs de leidraad in de evolutie van de visie van Fidema.

 

In eerste instantie was er vlak na de oprichting van Fidema (december 2009) op 12 januari 2010 meteen de klap van de verwoestende aardbeving met ongekend zware gevolgen. Dat was dan ook vanzelfsprekend het moment van noodzakelijke noodhulp: de mensen moesten kunnen overleven en wereldwijd schoten heel wat organisaties te hulp met allerlei levensreddende bijdragen. Zo ook Fidema dat steun uittrok voor voedsel dat aan de kinderen in de scholen kon verdeeld worden, in de zogenaamde “cantines”, maar ook voor de salarissen van de leraars zodat ook zij konden overleven en de scholen terug konden geopend worden.

 

In verhouding tot die immense ramp bleef deze noodhulp uiteraard beperkt en bereikte ze slechts een klein deel van de kinderen, binnen het geheel van het ruime netwerk FdM (Filles de Marie-Paridaens). Ze was bovendien enkel gericht op het onmiddellijke over-leven. En hier ligt meteen het kritische punt: het grote aantal scholen van  FdM én de omvang van de populatie ervan, dwingt tot keuzes, des te meer wanneer een kleine vereniging zoals Fidema de levensnoodzakelijke noodhulp wil organiseren. Gevolg: sommigen krijgen hulp, anderen niet.

 

En dan rijst meteen de niet te ontwijken morele vraag: door wie worden deze keuzes gemaakt? Welke criteria zijn bepalend? En kunnen we wel weten of- en hoe kunnen we weten of deze keuzes rechtvaardig waren? Kortom: hoe goed ook bedoeld, dergelijke noodhulp zal wel altijd een element van onrechtvaardigheid inhouden.

Daarbij komt nog dat het resultaat van dergelijke hulp altijd van korte duur is: voedsel geven betekent dat de honger hoogstens wordt uitgesteld, nooit wordt hij op die manier structureel opgelost.

 

Kortom, noodhulp geeft ons misschien wel een goed gevoel, een afdoende oplossing biedt ze niet en ze tart de grenzen van de rechtvaardigheid.

  • Meer

    Noodhulp is wezenlijk beperkt in de tijd en zou normaal gesproken gevolgd moeten worden door een structurele aanpak. Meestal spreekt men dan van “ontwikkelingshulp”, waarmee bedoeld wordt dat de hulp zich richt op de ondersteuning van structuren en instellingen die zorgen voor de ontwikkeling, de verbetering van de levensvoorwaarden op lange termijn.


    Traditioneel leidt ontwikkelingshulp naar de (herop)bouw van het land door ziekenhuizen, scholen, woningen, installaties van watervoorzieningen en zonne-energie. Fidema heeft bijgevolg ook hier haar bijdrage geleverd: 


    in Port-au-Prince werd CIM (Collège du Coeur Immaculé de Marie) heropgebouwd, in Plaisance, l’Ecole Notre Dame du Perpétuel Secours. Op andere plaatsen werden verbeteringswerken uitgevoerd aan de schoolgebouwen of aan de uitrusting ervan: in Marfranc en Vaudreuil, in Lascahobas, in het Centre Ménager in Cap Haïtien, in het Dispensarium in Plaisance.

  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Zelfvoorziening, het uiteindelijke doel

Fidema gaat een stap verder en stelt de ontwikkeling en bestendiging van de zelfredzaamheid en zelfvoorziening van het netwerk FdM op lange termijn uitdrukkelijk tot doel.

 

Deze bewuste keuze heeft voor Fidema onontkoombare gevolgen: Fidema stelt haar middelen maar ook haar werking en de competenties van haar partners volledig ter beschikking van bestaande of nieuwe initiatieven die door onze Haïtiaanse partners genomen worden om die zelfredzaamheid op duurzame wijze op te bouwen.

 

Dit leidt tot een nieuwe definitie van de rol van Fidema binnen het spectrum van de hulpverlening: onze Haïtiaanse partners zelf bepalen welke initiatieven ze kunnen of willen nemen om tot zelfvoorzienende activiteiten te komen. En Fidema luistert en volgt. Welke de gepaste initiatieven zijn, wordt niet in België bepaald, maar wel in Haïti. Onze partners kennen de Haïtiaanse noden uiteraard en weten uit eigen ervaring hoe ze best zelfvoorzienend kunnen en willen worden. In dit kader zijn de oprichting van een algemene bakkerij, een gespecialiseerde hostie-bakkerij, een ijsmakerij, een naaiatelier, de uitbating van een heftruck, etc... de concrete stappen die naar een duurzame zelfvoorziening zullen leiden.

 

De resultaten zijn niet onmiddellijk zichtbaar. Zeker in moeilijke tijden laten ze nogal wat op zich wachten. Fidema is daarbij slechts een schakel in de realisaties die in Haïti tot stand zullen komen. Het is de taak van Fidema om te luisteren en daarbij de eigen middelen en competenties in te zetten om dit proces te stimuleren en te volgen, hopelijk zo lang mogelijk, tot het niet meer nodig is.

  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Zelfvoorzienende initiatieven


  • Onderwijs

    Fidema geeft elk jaar hoogstaand onderwijs aan 15.000 Haïtiaanse kinderen, met een netwerk van 23 scholen, verspreid over het ganse land.

    In Haïti gaan kinderen graag naar school. Ze beseffen dat onderwijs een noodzakelijk voorwaarde is om blijvend aan de armoede te kunnen ontsnappen.


    Onderwijs is een basisrecht zonder meer.

    In 1913 werd in Haïti, op verzoek van de overheid, de eerste beroeps- en technische school voor meisjes opgericht, naar analogie met het Leuvense Miniemen Instituut.


    l’Ecole Elie Dubois was de eerste stap in de ontwikkeling van wat nu het ruime netwerk FdM, Filles de Marie-Paridaens is. Ze ontleent haar naam aan de voormalige progressieve Haïtiaanse pedagoog en minister van Onderwijs François-Xavier Elie Dubois. Voor hem gaan theoretische intelligentie en technische vaardigheden hand in hand en is emancipatie van de vrouwen de sleutel tot de vooruitgang van het land!

     

    Op dit ogenblik heeft l’Ecole Elie Dubois bijgevolg een algemeen vormende middelbare afdeling en een afdeling hoger beroepsonderwijs. Daardoor levert ze een unieke bijdrage aan de emancipatie van de jonge Haïtiaanse meisjes

    en wordt daarvoor ook in de Haïtiaanse pers erkend.


    De school richt zich bovendien uitdrukkelijk op de evoluties in de arbeidsmarkt en de groeiende sector van het toerisme en bereidt haar leerlingen uitdrukkelijk voor op het beroepsleven. Naast de vakkundige opleiding wordt bijgevolg bijzondere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de nodige sociale vaardigheden en niet in het minst aan de vorming van maatschappelijke verantwoordelijkheidszin.


    Om de kwaliteit van dit onderwijs te verzekeren financierde Fidema vzw sedert 2016

    A) het hedendaags gespecialiseerd (keuken)materiaal en

    B) de opleiding (3 jaar) van een docente aan het gespecialiseerde LaSalle College, Montréal, Canada (Hotel Management & Tourism - Fashion Arts & Design), 2016-19

    C) in het schooljaar 2018 – 2019 een uitwisselingsprogramma van de hotelschool Elie Dubois en VTI Leuven.

     

    Het centrum biedt meisjes, naast de klassieke weg van het secundaire onderwijs, de kans om praktische vaardigheden en kennis op te doen die hen toegang geeft tot beroepswereld: snit en naad, huishoudelijke technieken, koken, banketbakken, kinder- en schoonheidsverzorging…


    Cap Haïtien, Cours Professionnelles 

    Doel van het specifieke project “Rue 2” is de leerlingen te trainen in de ontwikkeling van de specifieke vaardigheden die beantwoorden aan de eisen van de snel groeiende arbeidsmarkt. De school organiseert ook begeleiding bij het zoeken naar tewerkstelling in de industrie en de horeca en wil via tijdelijke werkgelegenheidsprojecten de aansluiting bevorderen bij de toenemende activiteiten in het nabijgelegen Parc Industriel de Caracol.

  • Bakkerij en ijssalon

    We zijn begonnen aan de bouw van een grote bakkerij op de terreinen in Latremblay.

    Bakkerijen zijn zeldzaam in Haïti, het brood wordt doorgaans geïmporteerd en is gemaakt met gebleekt meel, van een bedenkelijke voedingswaarde dus.


    Het doel van de bakkerij is om enerzijds de eigen scholen en leerlingen te voorzien van dagelijks brood. De maaltijden op school zijn immers uitermate belangrijk en vaak de enige deugdelijke die de kinderen krijgen. Anderzijds willen we ook brood en patisserie gaan verkopen. Aan de hotels maar ook aan een breed publiek. Het wordt dus een echte winkel die we "Le Bon Pain" hebben genoemd.


    De bakkerij biedt ook de perfecte stageplaats voor de studenten van de beroepsschool Elie Dubois.

    Voor de bakkerij hebben we containers met industriële machines gestuurd, kneedmachines, ovens, koeling, werktafels en zo meer …


    De bakkerij zelf wordt opgetrokken op basis van een container-constructie. Het voordeel van deze manier van bouwen is niet alleen ecologisch, maar ook zeer veilig en aardbevingsbestendig. Op de containers komen de nodige zonnepanelen zodat de energievoorziening autonoom is. Een eigen put zorgt voor de watervoorziening. Er zijn aparte ruimtes voorzien voor het kneden, gisten en koeling voorzien en uiteraard ook een aparte constructie voor het verblijf van het vaste personeel.


    En dan is er natuurlijk nog de winkel zelf. We gaan daar niet alleen brood maar ook ijs produceren. Haïtianen zijn gek op ijs en met het vele fruit dat op de eigen terreinen verbouwd wordt, belooft dat heerlijke smaken op te leveren.


    Ook voor het gebak en de patisserie zal van eigen fruit gebruik gemaakt worden. De receptuur moet uiteraard aangepast zijn aan de omstandigheden. Er wordt geen graan verbouwd in Haïti maar er kan gewerkt worden met andere lokale producten die voorhanden zijn, zoals maniok.


    Al het materiaal dat we gebruiken is oerdegelijk en van industriële kwaliteit. Voor het ontwikkelen van de recepten en het bedienen van de machines voorzien wij een goede opleiding, eventueel bij de producenten zelf.


    Als gevolg van de corona epidemie liggen de werken al geruime tijd stil, we kunnen geen specialisten naar Haïti sturen maar zodra de gezondheids- en politieke omstandigheden het toelaten beginnen we met de assemblage-werken en kunnen we eindelijk met dit project van start gaan.


    Dit is een mooi voorbeeld van hoe we willen werken. We reageren op de uitdrukkelijke vraag van de onze Haïtiaanse partners en werken met hen samen. Ze zullen brood en ander lekkers bakken voor eigen gebruik maar ook voor commerciële doeleinden zodat het project zelf bedruipend kan worden. Dit allemaal op een veilige, gezonde en ecologische manier, met een zo kort mogelijke keten. 

  • Hostiebakkerij in Pétionville

    Ondertussen is er in Pétionville een hostiebakkerij geïnstalleerd met kwaliteitsmateriaal van de wereldwijd bekende leverancier Kissing - goed voor hosties bakken op grote schaal voor de volgende dertig jaar.

  • Naaiatelier

    Ondertussen heeft FDM Productions een succesvol naaiatelier opgestart. Niet minder dan 20 medewerkers werken dagelijks met de professionele naai-, strijk- en borduurmachines die Fidema heeft aangekocht.


    Er worden hoofdzakelijk schooluniformen geproduceerd, sport- en feestkledij maar ook kazuifels. Er wordt gewerkt voor de eigen scholen, maar ook in opdracht van derden. Zo wordt ook dit een zelf voorziend project én een bron van inkomsten.


    Vanuit België worden kilometers stof en garen gestuurd. Verder ook kleding die Fidema van producenten ontvangt en die eventueel aan kleine reparaties toe zijn. Op die manier werkt Fidema ook mee aan de reductie aan de gigantische textiel afvalberg.


  • Heftruck

    Voor het vervoer van de containers en om te helpen bij plaatselijke werken is een heftruck onontbeerlijk. Om de werken vlot en veilig te laten verlopen hebben we een heftruck gestuurd, die we "Tonero" hebben genoemd: een bijzonder degelijke en krachtige machine van Toyota. Tonero werkt op gas en is zo ook milieuvriendelijk.

    Bovendien zal hij niet enkel voor eigen noden gebruikt worden maar ook voor ingezet worden in de verhuur aan derde partijen.


  • Muziek

    Muziek ligt Fidema bijzonder nauw aan het hart.


    Ten eerste omdat Haïtianen heel muzikaal zijn en je overal de Caraïbische vibe voelt en hoort.  Een heel populair genre is Kompa, een populaire vorm van op jazz gebaseerde dansmuziek die in het midden van de twintigste eeuw in Haïti is ontstaan.

     

    Maar ook klassieke muziek wordt gesmaakt en Haïtianen zijn gek op fanfares en parades. Muziek is niet alleen mooi en aangenaam maar het heeft ook een positief effect op onze gezondheid, vermindert stress, verbindt en troost.


    Vandaar dat we van muziek een nieuwe pijler heben gemaakt binnen onze zelfvoorzienende projecten.  Onze partners willen in de verschillende scholen van het netwerk degelijk muziekonderwijs inrichten en door de verhuur van de instrumenten meteen ook een bron van eigen inkomsten creëren.


    Samen met onze partner Key Music hebben we een grote partij hoogwaardige instrumenten aangekocht. Meer dan 50 stuks blaasinstrumenten, percussie en wel honderd gitaren.


    En dan is er natuurlijk onze samenwerking met Music Fund!


    Music Fund is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk die muziekscholen en sociaal-artistieke projecten in conflictgebieden en ontwikkelingslanden ondersteunt.


    Ze zamelen muziekinstrumenten in, repareren ze en geven ze een tweede leven door ze aan muziekprojecten te schenken. Music Fund beperkt zijn activiteiten echter niet tot eenvoudige giften. De opleiding van vakkundige herstellers en de oprichting van reparatiewerkplaatsen vormen de kern van haar projecten en geven deze een duurzaam karakter. De opgeleide herstellers kunnen dan overwegen er hun vak van te maken en hun know-how in de regio te verspreiden.


    De gebruikte instrumenten zijn enerzijds giften van particulieren en muziekscholen maar ook krijgt Music Fund regelmatig grote partijen instrumenten van fabrikanten, vaak omdat er een kleine beschadiging is. De instrumenten worden allemaal nagekeken, afgesteld en eventueel hersteld in eigen ateliers. Ook hoezen en koffers en partituren worden meegestuurd.


    Het spreekt voor zich dat we vol ongeduld wachten om hun muziek te kunnen delen.  Onze ambassadeurs Noémie Schellens (https://www.noemieschellens.com/) en Jean Bosco Safari (https://www.jeanboscosafari.be/) staan te popelen om samen projecten op te zetten. Om die reden hebben we ons muziek collectief "Human Calling" opgericht, een oproep tot verbondenheid en menselijkheid.


    Een eerste productie, "I am always here" was te horen op radio en op alle streamingdiensten (https://open.spotify.com/artist/2I8IXsCdzpqs7cGiDKvrUq?si=blLb3cbNTmKejlB88Ln1ZA) en de mooie clip kan je hier bekijken https://www.youtube.com/results?search_query=human+calling+i+am+alwys+here.

  • Dispensarium

    In Plaisance, 34 km ten Zuiden van Cap Haïtien, hebben FdM reeds in 1963 het Dispensaire Populorum Progressio opgericht. Het dispensarium bevat hoofdzakelijk een materniteit waar ook na de geboorte moeders met hun jonge kinderen terecht kunnen. Daarnaast heeft het  een afdeling waar slachtoffers van verkeersongevallen verzorgd worden. Occasioneel worden patiënten die lijden aan tropische ziekten, opgevangen.


    Het dispensarium is erkend door de Haïtiaanse staat in de klasse 3. Het werd door FdM opgericht in 1963 en vervult sindsdien een belangrijke rol in de regio.

  • Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Slide title

    Write your caption here
    Button

Wilt u helpen?

Doneer nu
Share by: