Nieuwjaarswensen voor Haïti

Een nieuw jaar is een goede gelegenheid om even terug te blikken maar ook om vooruit te kijken naar wat we in een volgend jaar hopen te bereiken.

Een eerste goed voornemen is alvast om u regelmatig een nieuwsbrief te zenden en u op de hoogte te houden van de stand van zaken van onze projecten. En dat zijn er heel wat:

in Port-au-Prince, de heropbouw van CFEF, het belangrijke pedagogische Collège de Formation pour les Enseignants des Ecoles Fondamentales, in Vaudreuil en Marfranc, de restauratie van de twee belangrijke Normaalscholen, in Plaisance, de uitbreiding van de medische uitrusting van het Dispensarium Populorum Progressio, in Latremblay, de oprichting van een oefen-bakkerij voor de hotelschool, het noodzakelijke electrificatie-project dat zorgt voor voldoende, duurzame energie in alle locaties van het netwerk, de beurzen, meterschappen voor leerlingen en ...

De teerheid en de taaiheid van de hibiscus

Onderwijs is en blijft een basisrecht en is de beste garantie voor een blijvend herstel en heropbouw van dat land dat ooit “de Parel van de Antillen” werd genoemd -- tegenwoordig al te vaak geassocieerd wordt met slecht nieuws, maar zich telkens weer opricht …

Daarom is het ook toepasselijk dat de hibiscus symbool staat voor Haïti: een prachtige, kwetsbare bloem die op schijnbaar onmogelijke plaatsen kan groeien, zich telkens weer herstelt en daarom zo ontroerend mooi is. Vandaar dat we deze bloem meer uitdrukkelijk en kleurrijk in ons logo hebben verwerkt. We kiezen resoluut voor heropbouw én heropbloei!

Maar onverwacht in Plaisance: l’Ecole Notre Dame de Perpetuel Secours

Weer eens heeft de natuur onze prioriteitenlijst door elkaar gehaald. Op 7 oktober 2018 drukte een schok ons met de neus op de broosheid van onze plannen en maakte ons nog maar eens bewust van de absolute nood aan een duurzame heropbouw van onze scholen.

Hoewel deze laatste aardbeving veel minder schade aangericht heeft dan die in 2010, was het er wel één te veel voor onze school in Plaisance: we zijn verplicht ze volledig opnieuw terug op te bouwen, uiteraard nu schok- en orkaanbestendig, grondig dus. De plannen worden gemaakt. De kinderen moeten vlug terug naar school. Werk voor 2019!

Haïtiaanse studenten in Leuven

Hoogtepunt van 2018 was het bezoek van zes Haïtiaanse leerlingen en twee leerkrachten van onze oudste school, l’Ecole Elie Dubois in Port-au-Prince.

De energieke directrice, sr Phabienne Dalencour wil haar leerlingen alle kansen geven in de nog kwetsbare sector van het toersime en zocht naar verrijking van het vormingsprogramma op internationaal niveau.

In het Vrij Technisch Instituut te Leuven vonden we de geschikte, al even energieke partner. Een diepgaand uitwisselingsprogramma werd uitgetekend en het eerste deel ervan startte in het najaar 2018.

Zes leerlingen en twee docenten kwamen naar Leuven en namen intens deel aan het programma van de Hotelschool.

De leerlingen konden hun kooktechnieken bijschaven, leerden een reeks nieuwe producten kennen en ontdekten de snelheid en de rijkdom van de Belgische culinaire cultuur. Hun docenten verdiepten zich in de structuur en de methodieken van de opleiding en zullen deze kennis toepassen en delen in hun thuisland. De Leuvense leerlingen ontmoetten de exotische cultuur van de Caraïben.

Naast het werk in de keuken en de gelagzaal, gingen ze op bezoek bij bedrijven en culinaire evenementen, verkenden ze Leuven, Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge … en strooiden hun schaterlachjes overal rond.

Een leuk verslag van hun verblijf en hun ervaringen kan u hier bekijken:

 

In dit voorjaar vertrekken dan twaalf leerlingen en twee leraren van het VTI op hun beurt naar Haïti en zullen zij er hun officiële stage lopen in l’Ecole Elie Dubois en in een aantal grote hotels: een unieke kans voor hen dan om de lokale producten en technieken te leren kennen en te genieten van een gastvrij land.

En wellicht wordt het ook een eye-opener wanneer ze ondervinden wat een voorrecht en unieke kans het wel is om een goede opleiding te krijgen.

Het eerste deel van dit uitgebreide programma werd afgesloten op 8 december: tijdens het concert van de Haïtiaanse zangeres Marlène Dorcéna dansten de Haïtiaanse dames spontaan mee op de Caraïbische ritmes. Daarna betoverden zij de gasten, samen met de chefs en leerlingen van het VTI, tijdens de schitterende walking dinner: een onovertroffen lekkere ontmoeting tussen de Belgische en Haïtiaanse keuken !

In een volgende nieuwsbrief nemen we u in het video verslag mee naar deze geweldige avond.

Dat deze onderneming veel energie en enthousiasme van mensen maar ook veel inzet van middelen vraagt, zal u niet verbazen. Bovendien zullen onze Haïtiaanse leerlingen er enkel echt de vruchten van kunnen dragen, wanneer wij er in slagen dit programma jaarlijks te herhalen en verder uit te bouwen.

Daarom rekenen we uiteraard op uw milde steun!

Fidema: BE02 0017 1257 7840

Onderwijs vraagt ook energie en gezondheid!

© 2021 Fidema vzw — BE 0832.026.804