Haïti

Omwille van zijn natuurlijke rijkdommen werd Haïti ooit terecht de ‘Parel van de Antillen’ genoemd. Na een lange bezetting en koloniale uitbuiting en geïnspireerd door de Franse Revolutie, streefden de blanke kolonialen naar economische onafhankelijkheid, maakten de mulattenbevolking aanspraak op sociale gelijkheid en voerde de slavenbevolking strijd voor de afschaffing van de slavernij. Na de beslissende veldslagen tegen de Franse legers werd Haïti uiteindelijk in 1804
de eerste onafhankelijke slavenrepubliek in de Nieuwe Wereld.

Deze onafhankelijkheid bracht niet voor iedereen de verhoopte vrijheid, gelijkheid en zeker niet de broederlijkheid. De vele decennia van uitbuiting, internationale isolatie, politieke instabiliteit en zware natuurrampen zorgen dat de ‘Parel’ nu één van de armste landen ter wereld genoemd wordt. De verantwoordelijkheid van de internationale grootmachten en koloniserende landen is enorm.

Aardbeving

De aardbeving van 12 januari 2010 was één van de zwaarste in de geschiedenis van Haïti. Ruim 200.000 mensen overleefden niet en ruim één miljoen raakten dakloos. De volledige overheidsadministratie, vele wegen en communicatielijnen werden vernietigd. De schok bracht een immense stroom van internationale hulp op gang ... maar zonder het verhoopte effect. Wat Haiti nu nodig heeft zijn doelgerichte investeringen in zijn infrastructuur en jeugd.

Onderwijs

Vorming is een basisrecht van elk kind. Ruim elf scholen van het netwerk FdM werden geheel of gedeeltelijk vernietigd. Vijftien kaderleden verloren het leven. Daarom richt Fidema zich op de heropbouw van het netwerk en de diverse sociale projecten die daar mee samenhangen, zoals kinderopvang, gezondheidszorg en socio-economische initiatieven.

De hibiscus als symbool

Een tere bloem die alle dagen opnieuw bloeit.

Onze eerstvolgende prioriteit is de heropbouw van de lagere school en de inrichting van het dispensarium in Plaisance.

© 2021 Fidema vzw — BE 0832.026.804