Port-au-Prince, Ecole Elie Dubois

In 1913 werd in Haïti, op verzoek van de overheid, de eerste beroeps- en technische school voor meisjes opgericht, naar analogie met het Leuvense Miniemen Instituut.
l’Ecole Elie Dubois was de eerste stap in de ontwikkeling van wat nu het ruime netwerk FdM, Filles de Marie-Paridaens is. Ze ontleent haar naam aan de voormalige progressieve Haïtiaanse pedagoog en minister van Onderwijs François-Xavier Elie Dubois. Voor hem gaan theoretische intelligentie en technische vaardigheden hand in hand.

Le développement de l'intelligence va de pair avec les grandes habiletés techniques et professionnelles
François-Xavier Elie Dubois (Haïtiaans minister van onderwijs 1860-1861)

Op dit ogenblik heeft l’Ecole Elie Dubois bijgevolg een algemeen vormende middelbare afdeling en een afdeling hoger beroepsonderwijs. Daardoor levert ze een unieke bijdrage aan de emancipatie van de jonge Haïtiaanse vrouwen.
In de Haïtiaanse pers wordt meermaals verwezen naar de bijzondere bijdrage van de school aan het vrouwelijk ondernemerschap.
« Nous avons jugé important de reprendre la mission de l’école, qui est de former des filles professionnelles compétentes qui puissent prendre en main leur avenir. Ici, nous encourageons fortement l’entrepreneuriat féminin et la promotion de la femme », Phabienne Dalencour, directrice, in: Le Nouvelliste, 13/06/2016.

De school richt zich bovendien uitdrukkelijk op de evoluties in de arbeidsmarkt en de groeiende sector van het toerisme en bereidt haar leerlingen uitdrukkelijk voor op het beroepsleven. Naast de vakkundige opleiding wordt bijgevolg bijzondere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de nodige sociale vaardigheden en niet in het minst in de vorming van maatschappelijke verantwoordelijkheidszin.

Om de kwaliteit van dit onderwijs te verzekeren financierde Fidema vzw sedert 2016
A) het hedendaags gespecialiseerd (keuken)materiaal en
B) de opleiding (3 jaar) van een docente aan het gespecialiseerde LaSalle College, Montréal, Canada (Hotel Management & Tourism - Fashion Arts & Design), 2016-19
C) in het schooljaar 2018 – 2019 een uitwisselingsprogramma van de hotelschool Elie Dubois en VTI Leuven.

Gerelateerde projecten

© 2021 Fidema vzw — BE 0832.026.804