Plaisance: Dispensarium

Het medisch centrum “Centre Medico Social Populorum Progressio” werd in 1965 opgericht. Sindsdien vervult het een sleutelfunctie in de regio. Zowel de afstand naar het meest nabije hospitaal als de hoge kosten voor medische zorgen in de officiële instellingen, brengen de plaatselijke bevolking ertoe medische hulp te zoeken in de onmiddellijke omgeving.

Vandaar de essentiële rol van het dispensarium.

De nodige medische zorgen worden onmiddellijk verleend én bovendien worden de vergoedingen aangepast aan de financiële mogelijkheden van de patiënten.

Omdat zwangere vrouwen en jonge moeders er de gepaste hulp vinden, draagt het dispensarium concreet bij tot het terugdringen van de kindersterfte.

Hetzelfde geldt voor de opvang van de talrijke slachtoffers van verkeersongevallen: door de snelle en efficiënte hulp worden levens gered en worden de gevolgen van verwondingen op lange termijn zoveel mogelijk gereduceerd.
Ook in geval van tropische infectieziektes biedt het dispensarium een gespecialiseerde opvang en speelt het een actieve rol in de strijd tegen de verspreiding van tropische infecties.

In 2015 voerden we reeds verbeteringen uit aan de infrastructuur (dak & sanitaire installaties). Nu is de optimalisatie van de inrichting aan de orde.

In samenwerking met de vzw Ziekenhuizen zonder Grenzen zal een grondige herinrichting van de verschillende medische functies uitgevoerd worden: consultatieruimtes, materniteit, tandartsenpraktijk en de beperkte operatie eenheid en de aangepaste verzorgingsruimtes.

Voor de introductie van de materialen en de opleiding van het personeel staat dr. Leen Coene, tropenarts, ter beschikking.

De energievoorzieningen zullen op punt gesteld worden door onze gespecialiseerde partner, Rytron.
Deze herinrichting van het dispensarium zal ook zijn weerslag hebben op de werking en de uitbreiding van het personeel noodzakelijk maken.

(wedde arts: USD 500,00/maand, verpleegkundige: USD 270/maand, bewakingspersoneel: USD 270,00/maand).

Gerelateerde projecten

© 2021 Fidema vzw — BE 0832.026.804